Een Rood Krat

Gepubliceerd op 3 december 2023 om 13:27

Jaren geleden.

Vol bewondering keken wij als groepje studenten naar het krioelende mierennest onder onze voeten. We waren door een medicijnengroothandel uitgenodigd een kijkje te komen nemen in hun nieuwe magazijn. In die tijd werden de bestellingen nog niet bij elkaar gezocht door geavanceerde robots, maar door mensen met een briefje en een krat die achter elkaar door gangen langs stellingkasten liepen. Ons oog viel op een man met een rood krat. Waarom loopt hij als enige met een rood krat? Een beetje lacherig werd verteld dat je bij te veel fouten een rood krat kreeg, zodat men wist dat hij aan het einde extra moest worden gecontroleerd.

 

Ik moest hieraan terugdenken tijdens een mediationtraject. De onverwachte 1 op 1 gesprekken tussen werknemer en de leidinggevende had tot chronische stress bij de werknemer geleid. Ze was voortdurend op haar hoede. En haar collega’s hadden intussen ook wel meegekregen dat ze kennelijk niet lekker functioneerde. Er werd over haar geroddeld. “Conflict gerelateerd” verzuim was het gevolg.  Ze bloeide eventjes zichtbaar op van het welgemeende compliment van de leidinggevende, dat klanten het liefst door háár werden geholpen omdat ze zo vriendelijk was. Maar terug naar de werkvloer wou ze niet. Ze kon het niet opbrengen. Het werd een exit, voor haar de enige optie.

 

Arbeidsmediations kennen regelmatig een dergelijk verloop.

 

Helaas leiden eenzijdig opgelegde verbetertrajecten nogal eens tot beëindiging van een dienstverband zonder dat dit vooraf de bedoeling was. Veel organisaties gebruiken namelijk feedbackinstrumenten om medewerkers naar betere prestaties te leiden. Steeds meer onderzoeken laten echter zien dat het benadrukken van minder goede prestaties niet tot verbeteringen leidt. Het brein reageert angstig op negatieve feedback. Een gestrest brein functioneert altijd minder goed en reageert bovendien veel sterker op negatieve feedback (bedreiging) dan positieve. In een verhouding van 1 op 5 wordt wel gezegd. (Dit wordt in het SCARF model van David Rock beschreven)

Bij deze mediation was het oprechte compliment over haar klantvriendelijkheid dus gewoon niet voldoende of kwam te laat om haar te kunnen behouden voor het bedrijf.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.