De man met de hamer

Gepubliceerd op 27 april 2022 om 19:57

Haar buurman heeft een geluidsinstallatie aangeschaft. Speakers, een versterker en een subwoofer voor de bas. Lekker genieten van je eigen muziek in je eigen huis? Niet 24 uur per dag, wel nee, en ook niet als iedereen slaapt. Gewoon even als hij opstaat en als hij thuiskomt, of als hij even lekker uit zijn dak wil gaan. Hij werkt er tenslotte ook hard voor

Dus Emma moet gewoon niet klagen, maar Emma wordt er gek van.

Dus belt ze de politie als ze thuis haar bezoek niet meer kan verstaan. Zoiets doe je niet liever niet, maar ja met haar buurman valt echt niet te praten. De politie is niet mals. Maximaal aantal decibel, in beslagname van de apparatuur, boetes, alles blijkt mogelijk te zijn. Wauw. Dus zodra hij over de schreef gaat: bellen!

Maar dan begint het. Bij elke stap die ze zet wordt er hard op de muur gehamerd. Als ze onder douche staat, de trap oploopt, stofzuigt, de tv aanzet, een stoel aanschuift, bezoek ontvangt, of (zachtjes) naar haar muziek luistert. Zelfs zijn wekker gaat onnodig hard af en hij blijft haar treiteren met zijn harde muziek. Ze voelt zich opgejaagd en niet veilig in haar eigen huis. Ze slaapt slecht en vlucht vaak haar huis uit.

Hoe kan ik als buurtbemiddelaar Emma helpen? De buurman zit boos aan de bemiddelingstafel. Het is al heel wat dat hij toestemde in een gesprek, maar hij weet precies wat zijn rechten zijn en hij heeft ook last van haar geluiden, dus. Als de politie zijn apparatuur in beslag wil nemen dan koopt hij wel nieuwe. Geld zat.

Wat zit de buurman eigenlijk precies dwars? Waar is hij nou echt boos over? Hij is woest over het optreden van de wijkagenten. De tweede keer kwamen ze binnen terwijl hij het volume gewoon op de stand had staan die was afgesproken! Ze hadden hem als een crimineel behandeld!

Dat vond Emma heftig om te horen. Dat was niet haar bedoeling geweest. Ze wilde alleen dat de muziek stopte.

Zodra basisbehoeftes naar boven komen kan er aan een oplossing worden gewerkt en afspraken worden gemaakt. Ook in dit geval spelen behoeftes, zoals veiligheid, vertrouwen, begrip en respect een bepalende rol en die willen beide buren elkaar best geven.

Zij hoort nog steeds zijn harde muziek zoals in het begin, maar alleen op tijden die ze samen hebben afgesproken. Dat was geven en nemen. Maar zij weet dat hij rekening met haar houdt en hij weet dat zij hem verder best OK vindt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.